Samo obljube ali tudi kaj resnice? Malečniški most!

Mariborska občina bo še letos pristopila k nujni sanaciji malečniškega mostu.

Mariborska občina bo še letos pristopila k nujni sanaciji Malečniškega mostu. Cilj sanacije je zagotoviti stabilnost in nosilnost objekta in s tem vzpostaviti primerne infrastrukturnih pogoje, ki izboljšujejo prometno varnost pešcev in kolesarjev.

Hkrati bo investicija pozitivno vplivala na bivanjske pogoje prebivalstva in možnosti za razvoj gospodarstva ter s tem nadaljnjega razvoja območja.

Most je bil zgrajen leta 1978, ko so zaradi plazenja Meljskega hriba zaprli takratno cesto med Mariborom in Malečnikom. Danes, po ponovnem odprtju ceste pod Meljskim hribom, most povezuje center Maribora, Malečnik in mestno četrt Pobrežje. Prav zaradi tega je most nujno potreben sanacije, saj njegova konstrukcija ne predvideva današnjih prometnih obremenitev.

Konstrukcija je kar 40 let trpela posledice vremenskih vplivov, staranja materiala in prometa, ki se je od izgradnje občutno povečal. Po besedah Koprčine je za zanemarjanje mostu krivo predvsem pomanjkanje finančnih sredstev, ki danes več niso problem, saj je občina zraven lastnih sredstev uspela zagotoviti še dodatnega finančnega partnerja.
Veliko prahu je ob načrtovani sanaciji dvignila tudi bližnja dovozna cesta do garaž podjetja Marprom, kjer se bližnji krajani pritožujejo nad nevarnostjo in hrupom, ki ga povzročajo avtobusi mestnega prometa. Krajani zato zahtevajo nov cestni priključek, ki bi avtobuse usmeril direktno na most.

Projekt, ki je vreden slabih 900 tisoč evrov se bo po besedah Koprčine začel izvajati v zadnji tretjini letošnjega leta, prvi avtomobili pa naj bi čez saniran most zapeljali konec leta 2019.

Vir in prispevek: rts24.si