V Malečniku imamo novo ranco!

V duhu ohranjanja tradicije in rancarstva na reki Dravi so danes člani Rancarskega društva Malečnik izdelali novo ranco. Ob tem so upoštevali staro izročilo ter naredili plovilo, kakršno so izdelovali nekoč.

Starejši prenašajo svoje znanje naprej, tako da je z njimi sodeloval tudi dijak srednje lesarske šole. Prireditev pa so si ogledali tudi učenci osnovnih šol in otroci iz malečniškega vrtca. Sprva so rance uporabljali kot reševalne čolne, nato pa kot prevozna sredstva na drug breg reke ali pa vse do Ptuja.

Malečniški mojstri so se že zjutraj lotili dela. Od rezanja do oblanja desk naprej, s starim, tradicionalnim orodjem, ki so ga pokazali tudi zbranemu občinstvu. Franc Duh, predsednik Rancarskega društva Malečnik, je poudaril, da so rancarstvo začeli, ko so leta 1969 še z zadnjo plovbo zaključevali splavarstvo. Zadnja leta pa vse več sodelujejo z drugimi kraji vzdolž reke, predvsem Ptujem.

Nova ranca je uspešno prestala krstno vožnjo.
Pomembno je, da se stare običaje ne samo predstavi, ampak tudi pokaže tistim, ki lahko s tradicijo nadaljujejo. Tudi zaradi tega je bil organiziran današnji dogodek, na katerega so povabili tudi Srednjo lesarsko šolo. Matic Kosanič, najmlajši član društva, je namreč dijak zadnjega letnika te šole. Skupaj s sošolci je pod vodstvom profesorja Marjana Kumerja naredil rebra že v šoli.

Na celodnevni prireditvi so danes torej naredili novo ranco, izdelovalci so si privoščili tudi dobro domačo malico, kakršno so jedli nekoč rancarji. Otroci pa so imeli enkratno priložnost, da se tudi spustijo po Dravi in izkusijo vsaj delček tistega, kar prinaša tradicija.

Vir: rts24.si