Velike zgodbe malih ljudi

Človeku se v življenju zgodi marsikaj. Zgodijo se pa tudi stvari, ki jih označimo z besedami: »Pa to se lahko zgodi samo meni«. Ljudje radi rečejo tudi: »Kaj takega pa  se na svetu še ni zgodilo«.

 

Oskar Neuvirt, rojen  13. 2. 1955 v Malečniku. Po končani poklicni šoli sem se že po treh letih dela v avtomobilskem servisu zaposlil na Zavodu za gasilsko in reševalno službo Maribor. Končal sem šolo za poklicnega gasilca in pozneje še šolo za pirotehnika v Beogradu. Po tridesetih letih dela kot poklicni gasilec in pirotehnik sem se upokojil. Zelo rad se ukvarjam s fotografijo, pišem skeče in pesmi, poučne kvize za mladino in odrasle, ustvarjam krajšo svetovalno oddajo o varnosti na Radio Maribor, predavam požarno varnost, igram in promoviram vodilno črkovno igo pri nas Križemkražem, vodim družabno turistične prireditve v kraju, itd. Spisal sem nekaj knjig. Naj omenim tri najbolj uspešne: »O gasilcih in gasilstvu malo drugače« pa »Sedaj moramo biti jako previdni sedaj je svoboda« in »Naj gasim al naj bežim«.

Napisal sem kar nekaj priložnostih kronik o delu društev v domačem kraju.  Z aforizmi sem se začel resneje ukvarjat leta 2008 in jih začel objavljat v časopisu Večer.  Če mi ostane kaj časa še dopisujem v strokovne revije in skrbim za manjši gasilsko krajevni muzej. Leta 2015 sem prejel krajevno priznanje Bronasti Petrov ključ. V zadnjem obdobju raziskujem zgodovino domačega kraja in občasno popeljem kakšno skupino ljudi po našem lepem kraju.

Moj oče Franc je umrl star 69 let. Veliko je trpel v življenju a vseeno je bil pravi veseljak. Otroci smo ga radi poslušali, ko je v družbi pripovedoval zgodbe iz svoje mladosti. Pa tudi mama jih je velikokrat povedala nam otrokom, ko očeta že ni bilo več na tem krutem svetu.

Ko sem pisal svoje spomine na mladost in jih strnil v knjigo Mladost na prepihu sem že gojil idejo da nekoč zapišem te anekdote in te resnične zgodbe in če dodam še svoje dogodivščine bo kar zanimivo branje. Vse pa z namenom, da se ohrani ta Neuvirtova radoživost, humor in predvsem poštenje in pokončna drža. Bralci pa bodo ocenili, če se je moj trud splačal.

Vsak ČETRTEK nov del te zanimive zbirke. Prvo objavljamo že danes. Spremljajte nas!

PREBERITE VEČ >>